Om Turf

Turfare under ett event i Lund

Turf är en sport som närmast kan liknas vid modern orientering. Den som deltar i turf kallas turfare. Spelidén i Turf går ut på att turfaren samlar poäng genom att med en smartphone och turfappen bege sig till virtuella zoner som finns utplacerade i städer, landsbygd och natur (och ibland vatten!). Detta gör man genom att navigera via kartan i appen och en symbol som representerar ens egen position. Man väljer själv hur man vill bege sig mellan zonerna, vanligtvis på cykel eller till fots. Unikt för Turf är att man samtidig ser alla andra aktiva turfare på kartan.

När man tar en zon får man poäng för att ta över zonen och dessutom en mindre poängenhet per timme som man håller zonen till dess någon annan tar den. Poängen ackumuleras över en omgång som pågår från första söndagen i månaden till första söndagen i nästa månad. Så fort en omgång avslutas tar en ny vid. De tre som har högst poäng i världen när en omgång avslutas får virtuella guld-, silver- och bronsmedaljer.

Cykelturf i Malmö

I spelet delas det också ut medaljer för andra bedrifter, tex får man medaljer om man simmat till en zon, tagit 400 zoner på 24 timmar eller tagit en zon i varje län i Sverige. Totalt finns det idag mer än 75 medaljer för olika bedrifter.

Turf erbjuder många möjligheter att tävla, inte bara på världstopplistan utan också i varje land, region och i ett inbyggt seriespel kallat “The League”. Turf har också stöd för att man gör sina egna tävlingar – Events – för en mindre grupp deltagare som pågår typiskt i ett par timmar och på begränsad yta med lite fler zoner än normalt. Turf Events har via många idrottslärare blivit en populär form av idrottsutövning bland elever i hela Sverige.

Utöver att turf är ett spel används det också som motionsapp. De långt flesta turfare cyklar, men många går och joggar också. Många sätter upp personliga mål, t ex ta minst 100000 poäng varje månad vilket då representerar någon timmes motion varje dag.

Fotturf i Eslöv

Slutligen kan man använda Turf som en upplevelseapp. Zonerna läggs av utbildade zonutläggare som gör research på varje ort för att hitta unika och intressanta platser att lägga zoner på. Det gör att man kan använda Turf som en “turistguide” när man besöker nya orter. Följ zonerna och du får se allt som är värt att se på varje ny ort!

Turf lanserades 2010 och är svenskutvecklat. Turf är gratis och reklambefriat, istället är man beroende av donationer (frivilliga supportermedlemskap) för att bekosta driften av den infrastruktur som krävs. Turf är än så länge tillgängligt och används för tävling i de nordiska länderna, Storbritannien, Tyskland, Nederländerna, Sydkorea och Japan.

Så här turfar du (ladda hem och dela med släkt och vänner eller printa och lägg i fikarummet).

Kommentera