Turfresa Lübeck

Under somrarna bor Uppsalaturfaren Cissiliana med familj i Vejbystrand utanför Ängelholm. Det har blivit en tradition att åka på turfäventyr med henne någon gång under sommaren. I år blev det en resa på flykt undan skånskt regn till den gamla Hansastaden Lübeck. I bagaget hade vi med tre cyklar och ett icke-turfande Cissilianabarn med icke-turfnicket Hannes.

Vi lämnade ett regnigt och 12 grader kallt NV Skåne på morgonen och anlände till ett 21-gradigt Lübeck på eftermiddagen. 10 minuter in på första cykelturen kom ett ilsket regn som höll i sig i 20 minuter, efter det hade vi sol/uppehåll alla dagar tills hemresan. Lübeck visade sig vara en väldigt trevlig stad. I centrum ligger en ö där floden Trave delar på sig och på ön ligger den gamla bebyggelsen med Hansaanor. Här finns mycket att begapa och ett världsarv med zon. I norra ändan av ön ligger Hansamuseet där den intresserade kan spendera många timmar på Hansahistoria, och längs med floden finns flera restauranger och ölserveringar. För tvivelaktiga människor som föredrar marsipan över öl är Lübeck ett Mecka, här finns tydligen uråldriga stolta marsipantraditioner och även ett marsipanmuseum.

Turf i Lübeck är generellt mycket trevligt. Med några undantag finns det fina cykelvägar och staden är i stort sett platt – endast en Landskronabo skulle beklaga sig över de få höjdmeterna. Det som framför allt slog oss var de fina cykelvägarna längs med floden och i utkanterna där villabebyggelse varvas med ko- och hästhagar, men alltid på lättcyklade vägar och stigar. Zonutläggaren har gjort ett bra jobb med såväl urbana som pastorala slingor där zonerna ligger som på ett pärlband. Inne i centrum ligger också zonerna bra och leder besökaren till platser man bör se. Bitvis tvingas man dock cykla på kullersten, även i lite modernare kvarter. Cykelkulturen är snarlik Danmarks i det att man förväntas cykla i en riktning enbart då det finns cykelväg på bägge sidor av en bilväg. Dock verkade infödingarna själva strunta i detta, men i rondeller bör man ge akt. Vissa rondeller har en rödmålad cykelväg runtom, och ve den som cyklar medsols i denna, här ska man cykla motsols om man inte vill få ett dussin vilt tutande BMW-tyskars vrede över sig. Vid korsning av väg ska man också vara observant på att inte alla tyskar använder varselljus och det kan i bland vara svårt att bedöma om bilar är i rörelse eller inte.

På det hela taget kan Lübeck rekommenderas som ett närliggande utflyktsmål för den som vill ge sig i väg några dagar. Om man tar färjan Rødby-Puttgarden bör man boka plats om man reser under de stora semestermånaderna juli-augusti. Annars kan man tvingas sitta pinknödig i timmavis i ett allt annat än intressant hamnområde och se de med bokningar borda färja efter färja…

Kommentera