Hur mycket ledigt minne behövs i mobilen för att inte få problem med t ex GPS?

Baserat på Sony Xperia XZ1C med 32 GB minne och Android 9: Minst 4,5 GB.

Mobilen gick inte bra med 2,5 GB minne ledigt. Det blev då och då problem med att sätta turfgubben på rätt plats. Några andra uppenbara problem upplevde jag inte och mobilen var inte speciellt slö.

Under semester rensade jag minnet på allt som kunde undvaras för att få plats med foton och såg till att alla nya foton omgående flyttades till minneskortet. Jag hade då efter omstart mer än 4,5 GB minne ledigt och alla problem försvann. Efter omstart inomhus på hotellet väl avskärmad från alla GPS-satelliter gick jag utanför dörren och hade position med 3 meters noggrannhet inom 14 sekunder!

Exakt var gränsen går för den telefonen vet jag inte men 2,5 GB ledigt var för lite.

Jag är skyldig mobilen en ursäkt. Jag misstänkte den både för åldersdemens (modellen släpptes 2017), för kontaktfel till GPS-antennen och för att ha för liten GPS-antenn eftersom mobilen är rätt kompakt (hus mobil är nyare och större och har inte haft problem). Med mer ledigt minne går den nu som en skållad råtta.

Även om du har gott om ledigt minne kommer det att ätas upp efter hand så starta om mobilen då och då! Sedan gammalt startar jag om närapå dagligen just för att frigöra minne.

Problem med lite ledigt minne kanske inte förekommer så ofta med nyare mobiler eftersom de vanligen har mer än 32 GB minne.

Detta är skrivet för Android men iPhones borde kunna råka ut för samma sak.